BARANGOLÁS KÖZÉP-ERDÉLYBEN

Időpont: 2024.09.20 - 2024.09.22
1. nap: A reggeli órákban indulás Székelyudvarhelyről Erdőszentgyörgy irányába, ahol a Rhédey kastélyt látogatjuk meg. A kastély gyökerei a XVII. század közepéig nyúlnak vissza, de mai formáját 1809-ben nyerte el, amikor Gróf Rhédey László újjáépítette a család tulajdonában levő régi kastélyt. Az 1948-as államosítást követően 2009-ben a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium támogatásával a kastély felújították és az egykori termeket eredeti állapotukba állították vissza. 2015-től újra látogatható és a kiállítás modern technológiával és látványelemekkel mutatja be a család és a kastély történetét. Folytatjuk az utat és a következő állomásunk Nagyenyed lesz, ahol elsőként a komoly történelmi múltra visszatekintő Református Kollégiumot látogatjuk meg, amelyet még 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem alapított. Folytatjuk Nagyenyed megismerését a várnál, amelyet a felújítási munkálatok miatt csak kívülről tudunk szemügyre venni, majd az 1848-49-es emlékmű és a kuruc diákok emlékműve kerülnek megtekintésre. Fakultatív borkóstoló a „Plebános” pincészetben. Az esti órákban érkezés Kolozsvárra. Szállás.
 
2. nap: Reggeli. Indulás Bánffyhunyadra, ahol Kudor István fafaragó által létrehozott kiállítótermet keressük fel, majd a Kalotadámosi református templom elragadó kazettás mennyezetét csodálhatjuk meg. Visszatérés Kolozsvárra, ahol a Szépművészeti múzeum állandó kiállítását nézzük meg. Séta Kolozsvár belvárosában, melynek során érintjük a főtér nevezetességeit, köztük a felújított Szent Mihály templomot is. Szabadprogram. Fakultatív programként a Magyar Állami színház soron levő előadására nevezünk be. Szállás.
 
3. nap: Reggeli. Indulás a Mezőség irányába és Bonchidára érkezve a közelműltban felújított Bánffy kastélyt nézzük meg. A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott kastély a 16. századtól fokozatosan épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. A Bánffy
család a 14. században királyi adományként kapta a bonchidai birtokot, ezért építéstörténetének legjelentősebb korszakai a reneszánsz és a barokk kor, de a kastélyegyüttessé bővült főúri rezidencia a rokokó, klasszicista és neogótikus stílus emlékeit is őrzi. Erdély egyik leglátványosabb főúri kastélya, mely jelenleg oktatási és kulturális központként működik, évente ötvenezer látogatót vonz. Folytatjuk az utat Pusztakamarásig, ahol a Sütő András emlékházat tekintjük meg, majd Vajdaszentiványon tartunk egy fotószünetet, ahol a felújításra váró Zichy-kastélyról készíthetünk fényképet. A késő délutáni órákra érkezés Székelyudvarhelyre.
 
Időpont: 2024. szeptember 20–22.
 
 Ár: 790 RON
 
Jelentkezési határidő: 2024. május 10.
 
 

további ajánlatok